Aranżujemy stół na Wielkanoc

W Wielkanoc wszystko toczy się wokół stołu: rodzinne spotkania, uroczyste śniadanie i odświętny obiad. Dlatego warto zadbać o odpowiednią oprawę tych chwil. Dekoracja stołu na Wielkanoc sprawi, że wzrośnie apetyt gości, a potrawy będą wyglądać jeszcze smaczniej. Jak zaaranżować stół na Wielkanoc? Przede wszystkich odświętnie i wiosennie. Nawet najmniejsze detale jak gałązka bazi położona przy nakryciu sprawi, że całość będzie bardziej oryginalna. Dekoracje podkreślają wyjątkowość chwili i dodają nam chęci do jej celebracji. Podpowiadamy, jak nakryć wielkanocny stół, aby był piękny i odświętny. Zaczynamy od podstaw, czyli sztućców, tekstyliów oraz kwiatów, a kończymy na tutorialu na świąteczny wianek. Niech ta Wielkanoc będzie wyjątkową celebracją!

drewniany stoł do jadalni

 

Jaka zastawa będzie najlepsza?

Postaw na klasykę, dzięki temu naczynia i sztućce posłużą Ci dłużej i na więcej okazji. Zadbaj o spójność, niezależnie jaki styl wybierzesz. Ogranicz ilość kolorów na stole do dwóch lub kilku odcieni tej samej barwy. W trendach są teraz naturalne materiały i kolory. Wybierz ceramiczną zastawę w modnych pastelowych odcieniach różu, błękitu czy zieleni lub tradycyjną białą, złote sztućce, szklane patery na wypieki, czy połyskujące karafki na napoje. Nie zapomnij aranżacji uzupełnić świecami i serwetkami.

Jeśli natomiast twoje wnętrze ma klimat wiejskiej chaty a stół wielkanocny ma mieć charakter rustykalny, który doskonale pasuje do tych świąt, możesz łączyć tradycję z nowoczesnością. W tym przypadku możemy pozwolić sobie na wykorzystanie naczyń dekorowanych świątecznymi symbolami, złote połyskujące dodatki oraz szlachetne materiały, takie jak porcelana, szkło czy kryształy, a przy każdym nakryciu możesz ustawić nieduże bukieciki, które będą nawiązywały do Wielkanocy.

drewniany stół sosnowy

Tekstylia na Stół Wielkanocny

Zadbajmy, aby zastawa stołowa i dodatki tekstylne ze sobą współgrały. Do serwisu z roślinnym ornamentem pasować będzie obrus z podobnym motywem. Oczywiście wzory nie muszą, a nawet nie powinny, być identyczne.

Serwis w kwiaty będzie pięknie wyglądał na obrusie z dekoracją z zielonych wici. Urodę białego porcelanowego serwisu bez zdobień podkreśli nieco ciemniejszy obrus, na przykład w kolorze delikatnego beżu lub w pastelowym odcieniu różu.

Jeśli nie mamy takiego obrusu, wykorzystajmy dekoracyjne podkładki pod talerze. Z kolei obrus umajony kwiatowym motywem zyska w zestawieniu ze stonowanym i prostym w formie serwisem. Uważaj jednak, bo zbyt dużo deseni i barw sprawi, że  na stole zrobi się pstrokato. Pamiętaj, że idealnie dopasowany obrus powinien zwisać około 20 centymetrów z każdej strony.

stół drewniany na wielkanoc

Kwiaty jako zwiastun wiosny

W roli dekoracji wielkanocnego stołu niezastąpione będą kwiaty, przecież mamy wiosnę! Niech między nakrycia wpełznie bluszcz, niech pojawi się zimozielony berberys lub gałązki bazi. Jadalnia ożyje, a my poczujemy tchnienie ciepłego wiatru, nawet jeśli za oknem rozpęta się kwietniowa burza.

Świeże bukiety z hiacyntów, żonkili, tulipanów, hortensji czy jaskrów zrobią takie wrażenie, że przyćmią nawet blask kryształów i rodowej porcelany. Rozłóż pojedyncze kwiatowe główki między talerzami, wstaw je do kieliszków – niech każdy z gości ma swój minibukiecik przy nakryciu.

Coś dla odważnych: połóż mech na białym stole. Symbolizuje on topnienie śniegu i kiełkowanie pierwszych kwiatów w okresie wielkanocnym. Umieść na nim drobne kwiatki, a stworzysz niepowtarzalną dekorację.

stroik na stół wielaknocny

Ptaszki, zajączki i pisanki – dekoracje wielkanocne

Nie bój się tradycyjnych dekoracji – zajączków, baranków, ptaszków, nawet jeśli wydają się ciut kiczowate. To przecież ich dzień!  No i oczywiście jajka – ten jeden raz nie mamy wątpliwości: pierwsze było jajko! Na wielkanocnym stole jego prymat jest bezdyskusyjny. Tyle, że musi to być jajko „ubrane od święta”. Zwykłe jajo kurze będzie wyglądało pięknie owinięte w bibułkę jak cukierek w złotko. Pisanki czy kraszanki są zawsze piękne, można je jednak zastąpić malutkimi jajeczkami przepiórczymi ułożonymi w wielkanocnych stroikach w gniazdkach z siana albo w ozdobnych czarkach.

Kupowanie ozdobnych pisanek sprawia przyjemność, ale znacznie większą frajdą jest ich wspólne ozdabianie. Znajdźmy wolną chwilę na tę radosną wiosenną twórczość; zabawmy się w artystów – z przyjaciółmi i z rodziną. Dzieciaki będą szczęśliwe, a nasze wielkanocne śniadanie zyska niepowtarzalną oprawę.

drewniany stoł woskowany

Pomysł na stroik wielkanocny

Wielkanoc bywa niedoceniana pod względem magii. Zapominamy, że święta wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Nieodłączną ozdobą każdych świąt jest stroik, którym przyozdobisz świąteczny stół. Możesz postawić go na stole, parapecie lub przy kominku. Do jego zrobienia wykorzystaj zwiastuny wiosny: sezonowe kwiaty, pisanki, gałązki i piórka.

Na drzwiach będzie się pięknie prezentować rosochaty wianek z wierzbowych gałązek, bazi i wydmuszek. Dodaj do niego kolorowe, lekkie piórka i zwieś na pastelowej wstążce na drzwiach wejściowych do swojego domu. Będzie cieszył oko sąsiadów i witał gości od progu.

Zastanawiasz się jak zrobić własny stroik wielkanocny na drzwi? To bardzo proste! Obejrzyj nasz filmik: https://youtu.be/Nto-yelJFSQ

Menu na Wielkanoc – nasze propozycje

Posiłek wielkanocny, zgodnie z tradycją zaczyna się podzieleniem się poświęconymi dzień wcześniej pokarmami. Na tradycyjnym polskim stole podczas śniadania wielkanocnego powinny znaleźć się przede wszystkim jajka, żurek albo barszcz biały, chleb, kiełbasa. Jeśli masz ochotę, zaserwuj również świąteczne ciasta – mazurki, makowce i baby i serniki. Poznaj nasze propozycje menu na Wielkanoc:

mazurek wielkanocny – to kruchy spód z nadzieniem z konfitury, marmolady oraz kremu kajmakowego czy też masy budyniowej wymieszanej z masłem. Jest zdobiony motywami bazi, kurczaków, pisanek czy też baranka wielkanocnego,

żurek wielkanocny – żurek przygotowywany na zakwasie żytnim z dodatkiem białej kiełbasy, jajka, majeranku oraz chrzanu to jedna z podstawowych zup, która powinna pojawić się na wielkanocnym stole,

barszcz biały – nieco delikatniejsza zupa świąteczna, która jest łączona z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą,

pasztet z żurawiną– możesz zrobić wersję mięsną z mięsem z wątróbki, antrykotu oraz kawałków boczku lub wegetariański z fasoli, cukinii czy cieciorki,

zupa chrzanowa – jedna z wyraźniejszych zup świątecznych z dodatkiem chrzanu. Polecana w szczególności na wywarze mięsnym i warzywnym ze śmietaną,

pasta jajeczna – z dodatkiem majonezu, kawałków jajka, łososia czy też warzyw zmiksowana na gładką masę i okraszona kiełkami rzodkiewki czy lucerny,

babka drożdżowa – to jedna z najsmaczniejszych babek wielkanocnych, wykonanych na bazie majonezu, jajek oraz mąki pszennej,

sernik – może być tradycyjny, królewski, z rosą lub też zdobiony kajmakiem i orzechami lub z białą czekoladą.